Csoóri Sándor Alap pályázata

Csoóri Sándor Alap pályázata

CSSP-NEPZENE-2023-0259

Beszámoló

Kanizsai Zeneiskoláért Alapítvány

A Csoóri Sándor Alap által támogatott

Hangszeres és énekes szakmai napok

2024.04.05, 2024 04.19

A Kanizsai Zeneiskoláért Alapítvány által szervezett Hangszeres és énekes szakmai napokra 2024. 04.05-én és 2024 04.19-én került sor a Farkas Ferenc Zene és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola épületében (8800, Nagykanizsa sugár u. 18).

 Az első alkalomra (2024.04.05) az Alapítvány által meghívott vendég Gubinecz Ákos volt, aki Junior Prima díjas népdalénekes, népzenetanár, 2015-ben elnyerte a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének Aranypáva Nagydíját, 2016-ban pedig I. helyezést ért el a Hajnal Akar Lenni Kárpát-medencei Népdaléneklési Versenyen. Versenyeredményei mellett 2020-ban elnyerte a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, 2022-ben pedig munkásságát Junior Prima díjjal jutalmazták.

A neves énekes dél-dunántúli, azon belül somogyi dudadallamokat és zalai/zalaszentbalázsi és moldvai népdalokat tanított a rendezvény résztvevőinek. A program 10 órakor kezdődött.            Beéneklés után somogyi dudadallamok kerültek terítékre, majd moldvai dallamok következtek. Rövid ebédszünet után zalai/zalaszentbalázsi dallamokra került sor. A program első állomása 17 órakor ért véget, előtte ismétlés képpen minden tájegység dallamai megszólaltak hangszer kísérettel is (citera, koboz, négyhúros kontra).

Hangszeres és énekes szakmai napok néven másodszor 2024.04.19-én került sor, amikor a hangszeres népzene került előtérbe. 10 órai kezdettel Vizeli Máté a Góbé Együttes alapító tagja, a Tóth Aladár zeneiskola népzene tanára tartott előadást, melyben a hangszeres népzeneoktatás kérdéseit boncolgatta, keresve a párhuzamokat és különbözőségeket az oly nagy múlttal rendelkező klasszikus metodikával. Az előadás után dudamuzsika következett, amikor Kovács Péter (a Harangláb Népzenei Együttes oszlopos tagja, mint brácsás, furulyás, dudás) mutatta be a dudát, majd dudaszó mellett elénekelték a résztvevők a Gubinecz Ákos Által tanított dallamokat. Ezt követően az ebéd után Pirbus Virág tartott előadást (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős népzenész hallgatója) a népzenei gyűjtésekről. Az előadás után közös zenélés következett, amikor dél-dunántúli dallamok hangzottak el szintén azon anyag mentén, melyet 04.05-én tanulhattak a résztvevők. A dél-dunántúli dallamok után moldvai dallamokat tanított Pirbus Virág, szintén azon dallamok hangszeres változatait, melyet Gubinecz Ákossal megtanulhattunk előző alkalommal. A program záróakkordjaként eljátszottuk a „Mikor kicsi leány voltam” kezdetű dallamot, melyet a projekt keretein belül megvásárolt hangszerek kísérhettek, a koboz és a moldvai dob. E két hangszer mindkét alkalommal bemutatásra került, ismertetve lett a hangszerek rövid története és funkciója a magyar népzenében. A szakmai tartalom mellett a közösségépítés is fontos szerepet kapott a programokon.      Távolabbi céljaink között szerepel a FAMI népzenei együttes és zalaszentbalázsi „Csinga Banda” énekes repertoárjának bővítése, illetve szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni az erdélyi és moldvai énekes és hangszeres dallamokra. Erre a célra szereztünk be énekes és hangszeres népzenei kiadványokat a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően.

Nagykanizsa, 2024.06.30.

MEDIA:

Zaol.hu

Kanizsa Média Ház

                                


 

 

 

Kapcsolódó galéria

Csoóri Sándor Alap pályázata

Pályázatok

untitled
Iskola logoja
csoóri sándor alap
Kulturális és innovációs Minisztérium